Dragracing

Dragracing är en motorsport som utövas under en mycket kort tid. Det handlar nämligen om att köra en bil så fort som möjligt på en bana som endast är 402,33 eller 201 meter lång. I svenska mått mätt kan det se konstigt ut att det är en sådan ojämn siffra men de utgår från en engelsk mile där den första siffran är 1/4 mile och den andra 1/8 mile.

Det förekommer även banor på 1000fot dvs 304,8meter. De kortare banorna används främst till de absolut snabbaste fordonen utifrån en säkerhetsaspekt. Bilarna skulle helt enkelt få upp för hög fart på de längre banorna. Rekordet i Sverige på den längsta banan är 483km i timmen!

Tävlingsformen
Dragracing är en utslagssport där två bilar tävlar mot varandra i varje lopp. I USA har man även börjat med att erbjuda fyra fordon att köra mot varandra i race men än så länge är två mot två det vanligaste. Reglerna är relativt enkla då det enbart handlar om att ta sig i mål före sin motståndare. Detta utan att köra utanför sin uppmarkerade körbana.

Under loppet mäts flera olika tider för att man sedan ska se hur loppet utvecklades och vad som avgjorde det hela. Eftersom loppet är så kort är reaktionstiden mycket avgörande vilket därmed blir det första som klockas. Därefter mäts tiden vid 60 feet samt 100,201 och 402 meter. Vid 100,201 och 401 meter mäts även hastigheten i den mån som banorna har den utrustning som krävs för detta.

Olika former av dragracing för bilar
Dragracing har utvecklats till att inte enbart handla om att köra så fort som möjligt utan det finns även grenar som kräver mer teknik och precisison. En variant är Super Street där målet är att köra så nära 10,9 sekunder som möjligt men detta utan att gå under denna tidsgräns. De som kör snabbare blir diskvalificerade. Andra varianter på detta är Super Gas där tiden är 9,9sekunder och Super Comp där tiden är 8,9 sekunder
En annan form är Dragracing JR där åldersgränsen enbart är åtta år men hastigheten inte i närheten av vad de större bilarna erbjuder.

Vill du läsa mer om Dragracing, besök Dragracingförbundets hemsida.