Formel 1

Formel 1 är idag den tävlingsform inom bilsport som har de högsta hastigheterna, största prestigen och mest påkostade bilarna. VM i F1 avgörs på banor över hela världen och drar till sig en mycket stor mängd publik.

Historia

Grunden till dagens formel 1 kommer från de tävlingar som anordnades under 1900-talet men före andra världskriget. Tävlingarna gick under namnet Grand Prix Racing och genomfördes från början på allmänna vägar. Hastigheterna var mycket höga och säkerheten betydligt sämre än idag. År 1948 genomfördes det första loppet under namnet ”Formel 1”. Det var Paus Grand Prix i Frankrike. Två år senare genomfördes den första VM-tävlingen i F1. Då i Storbritannien.

Loppet

Loppet körs idag på både specialbyggda banor samt avstängda allmänna vägar. Innan själva tävlingsloppet genomförs en kvalificeringstävling i tre delar. Den första delen består av 20minuter då alla 24bilar får köra så många varv man hinner och vill. De sju bilar med sämst tid får lämna kvalificeringen och får startplaceringarna längst bak.

  • Andra delen består av 15 minuter med samma regler som ovan varpå den sista kvalificeringsdelen avgör hur de 10 främsta bilarna ska stå inför start.
  • Loppet är ca 30 mil men får aldrig överskrida 2 timmar. Som regel genomförs det på söndagar klockan 14.00 lokal tid.
  • Under loppet genomförs 1-3 depåstopp då däckbyten sker. Bytet tar ca 4 sekunder. Nedan kan du dock se det snabbaste däckbytet som någonsin gjorts. 2,05 sekunder tog det!

Tävlingarna kallas än idag för ”Grand Prix”, med platsen för tävlingen innan. De senaste åren har det varit den unge tysken Sebastian Vettel som dominerat världsmästarserien. Trots sin ungdom har han vunnit mästerskapet tre år i rad. Tror du att han vinner även denna säsong? Då kan du gå in hos till exempel Betsson, där du kan oddsa på att Vettel än en gång betvingar resterande förare.

Bilarna

Allt eftersom har det vuxit fram regler för hur F1 bilarna får vara konstruerade. Allt beroende främst på säkerhet och att ingen ska ha någon tydlig konkurrensfördel. Motorn får vara en V8 med cylindrar på maximalt 2,4 liter. Växellådan som är semiautomatisk har sju växlar.

Bilen är tillverkad av flera mycket lätta material men för att samtidigt inte tumma för mycket på säkerheten finns en minivikt på 640 kg. För att bilen ska pressas ner mot vägen och få en sådan bra väghållning som möjligt sitter det vingar längst bak samt vid framhjulen.

Formel 1 har blivit en extremt dyr sport vilket till och med FIA vill försöka begränsa. Vissa beräkningar visar att ett stall kan lägga ner ca 250 miljoner euro på ett år för att få bilarna så perfekta som det går. Några begränsningar som införts är att en förare maximalt får använda åtta motorer under en säsong. Detta gör det inte längre möjligt att använda olika motorer i kval och tävling i samma utsträckning, något som gjordes tidigare varefter de kasserades.