Kända motortävlingar

Gillar man allt som har med motorer att göra är det naturligt att på ett eller annat sätt också vara intresserad av motortävlingar. Just motortävlingar och då några av de allra största tänkte vi titta lite närmare på i just den här artikeln.

Den kanske mest kända och definitivt mest prestigefyllda av alla motortävlingar är troligtvis Formel 1. Dock består ju inte Formel 1 utav en enda tävling utan av en hel serie tävlingar, runt 20, som går under ett helt år. Även om F1-racen under ett år är kring 20 till antalet så är det ju givetvis så att vissa tävlingar är mer kända än andra, som bland annat Italiens Grand Prix på Monza och så förstås Monacos Grand Prix som körs runt omkring på gatorna i Monte Carlo.

En annan mycket känd motortävling är 24-timmarsloppet på Circuit de la Sarthe utanför Le Mans i norra Frankrike. Som namnet antyder körs loppet under ett helt dygn, dock inte med en och samma förare under hela loppet utan med tre olika förare per bil som byter av varandra. Det vinnande ekipaget brukar normalt ha hunnit avverka drygt 5 000 km under ett dygn. Le Mans 24-timmars lockar också en stor publik på runt en kvarts miljon åskådare.

Minst lika känt som Le Mans 24-timmars är förstås Dakarrallyt, som troligtvis är den motortävling i världen som är omgiven av flest myter. Mer läsning om Dakarrallyt går att hitta här.

Den mest kända svenska motortävlingen är utan tvekan Svenska Rallyt, eller Rally Sweden som är det officiella namnet sedan några år tillbaka. Svenska Rallyt lockar hela världseliten i rally till de värmländska skogarna där många har svårt att bemästra de smala och isiga skogsvägarna, något som också avspeglar sig i resultatlistan då i princip endast svenska och finska vinnare vunnit under årens lopp.