Monaco GP

Om drygt nio dagar är det dags för den mest prestigefyllda tävlingen inom Formel 1 som är den enda som bara körs på allmän väg. Det har varit en del av Formel 1 VM sedan 1950 och har bara inställt ett fåtal gånger sedan dess.

Det är en krävande bana med snirkliga vägar och den enda Formel 1 tävlingen med en tunnel. Graham Hill är en av de största stjärnorna inom sporten. Han körde på 60-talet och tog hem fem vinster under sin karriär. Han blev känd som ”Mr. Monaco”. I dagsläget delar han sin första plats med Michael Schumacher som också är etta på bästa varvtid. Ingen av rekordmästarna deltar längre i Monaco GP men det tre som är tippade att vinna sitter alla tre med varsin vinst från tidigare tävlingar.

Lewis Hamilton är en brittisk Formel 1-förare som tog hem sin Monaco GP vinst 2008. Hans debut var redan vid 12 års åldern. Han fick ett ungdomskontrakt hos McLaren som heter Young Driver Support Programme.  Nuförtiden kör han för Mercedes sedan 2013 men under sin tid med McLaren vann han alltid en tävling varje säsong och har satt flera rekord. Trots att det var några år sedan har vann sin första tävlingen är han tippad att vinna.

Nico Rosberg vann förra årets tävling och är också en favorit för vinst i år. Rosberg är en tysk förare med en finsk förälder. Han har dubbel medborgarskap och har även tävlat för Finland några gånger i början av karriären. Han skrev kontrakt med Mercedes under 2010 och sedan dessa har karriären skjutit i höjden. Rosberg och Hamilton kör faktiskt i samma lag under lagtävlingar.

Sebastian Vettel har odds på 15.50 så han ligger inte ens nära Hamilton och Rosbergs liga men fortfarande inom tippad topp tre. Vettel vann sin grand prixtitel 2011 och är en del av Red Bull-stallet. Trots sina låga odds i den här tävlingen är han den mest framgångsrika Formel 1-föraren genom tiderna och har tagit världsmästerskapet 4 gånger.