Motorsport

I Sverige klassificeras motorsport som alla de sporter som genomförs med motordrivna fordon. Detta oavsett om det handlar om bilar, båtar, flygplan eller helikoptrar. De flesta förknippar ändå motorsport med just de sporter som har sitt fokus på vägen dvs bil- och motorcykelsporter. Av den anledningen blir det ibland lite missvisande när pressen skriver motorsport men bara rapporterar om bil- och MCsporter.

Inom varje gren av motorsport finns det även underkategorier. Bilsport är exempelvis den största grenen inom motorsport. Inom bilsport delar sig sedan sporterna upp i till exempel dragracing, folkrace, racing, karting, rally och bilorientering. Även inom dessa grenar finns underkategorier. Inom dragracing finns det dragracing med bilar, lastbilar, MC och snöskoter.

Många gånger delas även tävlingsformen in i olika kategorier beroende på storleken på fordonet. När det gäller karting (ex gocart och crosscart) tävlar de fordon mot varandra som har samma kubik.

Efter bilsport kommer MC-sport i storleksordning. I likhet med bilsporten är den uppdelad i grenar som även de har underkategorier. Några av de MC-sporter som går att tävla i är Dragbike (som dragrace), Enduro, Isracing, Motocross, Speedway, Supermoto och Minimoto.

Om både bil- och MCsporterna finns över hela landet är det inte samma sak med motorsporten snöskoter. Den är betydligt mer utbredd i norra Sverige vilket främst beror på de längre vintrarna i dessa delar av landet. Inom snöskoter går det att tävla i skotercross, Enduro, Backe och Dragracing.

Söderut dominerar istället båtsporten. Tävlingar kan ske både i sjöar och till havs och är indelade i kategorierna off-shore, aquabike, rundbana och classic.