Serva bilen

Alla som äger eller som någon gång ägt en bil vet att det inte finns något värre än när bilen går sönder och måste repareras. För det första kan det vara jobbigt att vara utan bil några dagar då detta gör vardagen betydligt mer besvärlig och dessutom kan det ofta bli ganska dyrt när man lämnar in bilen på reparation.

Att serva sin bilAv dessa anledningar är det viktigt att man regelbundet ser om sin bil och eventuellt ibland lämnar in bilen för service och överseende. Dock finns det en hel del enkla grejer man kan göra på egen hand för att spara både tid och pengar. På Mekanika.se så hittar du produkter för din service men också rerservdelar som till exempel kamremmar, bränslepumpar och gasfjädrar. Klicka dig vidare här för att komma till deras webbshop.

Att ha rätt tryck i däcken är viktigt, dels för att det påverkar bilens köregenskaper, dels för att man med rätt däcktryck minskar bilens bränsleförbrukning. Vilket däcktryck man ska ha i däcken går att läsa i bilens instruktionsbok. Rätt lufttryck i däcken minskar bilens bränsleförbrukning med 3-5 procent, vilket kan innebära ett antal tusen kronor per år i drivmedelskostnader för den som kör mycket. Bilens däcktryck kan oftast kontrolleras på någon större mack.

En annan viktig del av bilen, som bör ses över med jämna mellanrum är motorn, vilken om den servas regelbundet kan bidra till att bränsleförbrukningen minskas med upp till 10 procent. Då salt- och smutsavlagringar kan orsaka överslag i tändningssystemet är det viktigt att motorn hålls ren.

Dessutom är det viktigt att byta filter och oljor. Igentäppta filter kan bidra till att bilen förbrukar onödigt mycket bränsle. För den som kör på grusvägar mycket kan det vara läge att byta luftfiltret oftare än normalt då detta tenderar att täppas igen fortare vid den typen av körning.

För den som inte känner för att göra allt detta själv, bör man lämna in bilen för service regelbundet. Hur ofta framgår ofta av bilens instruktionsbok. Annars är tumregeln att man bör lämna sin bil var 1500:e mil ganska bra.